Proper Groep Lelystad

Noordersluisweg 58
Postbus 2215
8203 AE Lelystad

T (0320) 258 500
F (0320) 258 550

Vlooien

De Kattenvlo, Ctenophalides felis Bouche, meestal de vlooiensoort die overlast veroorzaakt, kan zeer hinderlijk zijn voor mens en dier. In uw woning of gebouw waar veel of regelmatig huisdieren komen ontstaat, vooral gedurende de warme zomermaanden, snel een vlooienplaag. Het zijn parasitair levende insecten die zich snel kunnen vermenigvuldigen als de omstandigheden dit toestaan.

Levenscyclus
Na een bloedmaaltijd legt een vlo 4 tot 6 eieren en dit aantal loopt snel op tot vele honderden. Na twee tot drie weken komen de larven uit de eitjes en voeden zich hierna met dode insecten en de uitwerpselen van volwassen vlooien. Hierna verpoppen ze zich. Na enige weken tot zelfs een jaar komen, onder invloed van trillingen, de jonge volwassen vlooien uit hun cocon en gaan op zoek naar een bloedmaaltijd (dit altijd van een hond of een kat).

Bestrijding
Sinds kort is het van overheidswege verboden om zelf met een spuitbus de vlooien te lijf te gaan. Hiervoor dient een gecertificeerd bedrijf ingeschakeld te worden. Begin ieder geval met het behandelen van uw (huis) dier en neem doorvoor contact op met uw dierenarts. Met Proper Groep Lelystad kan vervolgens over de verdere bestrijding contact worden opgenomen. Dit wordt vaak nog dezelfde dag, na het contact, bij u uitgevoerd.